Halser

Det er godt å være forberedt til kaldere dager. Merker godt at gradestokken kryper nedover og nedover for hver dag som går. Disse to skulle da iallefall ikke fryse på hals og i nakken i vinter.

Hva de spiller?

«Huttetu, så kaldt det er» og «Hvem tar hånd om høsten? selvfølgelig!

Halsene er strikket i Dale Baby Ull, på pinne 3. Bakstykket er strikket noe lengre en forstykket, slik at den skal sitte ordentlig  når ungene bøyer og tøyer seg ute, uten å få glipe og kald luft/snø i nakken. Oppskrift à la Fru Langstrømpe= plukket litt her og litt der. (Vil du ha den skal jeg gjerne knote den ned til deg) To tøffe typer kan ta disse i bruk, så fort det blir kaldt nok.

Har du vintergarderoben klar? Votter, lue, hals, skjerf, sokker…..mye å huske på, men når vinteren er der er det veldig godt å slippe å fryse!

Husk at ull er det aller aller beste, det luner og holder varmen selv når det er vått!

Ha en lunende og varm dag!

Kjersti

TILLEGG:

Fru Langstrømpe gjør ting hun ikke kan….skriver oppskrift…….som det er meningen at andre skal forstå.

Oppskrift på hals.

Dette er en god gammeldags variant av hals som jeg har strikket til ungene i årevis. Husker at jeg tok utgangspunkt i en kjøpehals fra H&M, tror jeg det var og laget min egen variant. Det er en nesten lik en i «Strikk til nøstebarn», men den er i tykkere garn og ulikt maskeantall foran og bak…..det finnes et utall av varianter…….men slik gjør jeg det da:

Størrelse 3 – 5 år (kommer jo veldig an på hvor stort hode de har da)

Garn: Dale Baby Ull (etter div. forsøk har jeg funnet ut at dette er så mykt at selv                                           de som er meget skeptiske til å ha på ull godtar dette,                                                          samtidig holder det godt fasong, vask etter vask – men man                                             må selvfølgelig på regne litt slakkere etterhvert, det også en                                           perfekt tykkelse synes jeg.)

Pinner: Liten rundpinne nr 3.

Du gjør:

– legg løst opp 100 masker, hvis man legger for stramt opp, blir det vondt og vanskelig å få halsen over hodet.

– strikk  en rett og en vrang- vrangbord- til arbeidet måler ca 12 cm (eller ønsket     lenge)

– del arbeidet i to (5o masker på hver side) legg på 5 masker i hver side – disse strikkes rett på hver omgang, de 50 maskene i midten strikkes glattstrikk.

– når klaffen  nr. 1. måler 10 cm, strikk 5 riller (10 omganger) rett, fell av.

Når klaff nr 2. måler 6 cm, strikk 5 riller ( 10 omganger) rett, fell av.

Du velger om du vil sy de 5 ekstra masken sammen på hver side, fra klaff 1 0g 2, på skuldrene eller om du lar de være sånn (jeg lar dem være sånn) . Fest trådene og vips…..varm hals – og nakke hele vinteren.

Noen velger å ha den lengste klaffen foran, andre bak, noen strikker begge klaffene like lange….eller like korte…..her er det fritt fram.

Kjersti

 

18 responses to “Halser

 1. Nydelige halser du har laget. Er det mulig å få oppskrift? Jeg har en 5-åring som elsker å være ute, og jeg synes ikke de buffene er like bra som en skikkelig hals. Dessuten velger guttungen alltid de buffene som bare er av bomull… Nei – takke meg til skikkelig ull! ( Og så er jeg på utkikk etter et lite og raskt strikkeprosjekt etter et par langdryge som jeg har holdt på med nå). Ha en fin dag!!

 2. Hehe…er nok litt lenge siden du har vært på Maxbo da. De har aldri hatt tapetmapper der i min tid 😉 Nei, der er det vakre ruller som henger på veggene som man kan kutte med seg store biter av hjem. I utgangspunktet for å se om den passer inn på veggen hjemme da!

  Digger de humoristiske innleggene dine.
  KJenner meg godt igjen ang soving…Klæm

  • Ååååå, skjønner at det er leeeenge siden jeg har vært på tapetjakt…..kanskje på tide å pusse opp? Orker ikke tanken engang….men noen tapetbiter….det skal jeg jakte på!

 3. Råflotte halser!…og sannelig har strikket noen votter du også:O))
  Vil du gi i fra deg oppskrifta, tar jeg gjerne en, til bruk for barnebarn, ikke salg!..men ingen hast for her har jeg kjøkkenoppussing på programmet:)
  Klemmings fra meg;)

 4. Heisann igjen. Nei, jeg har visst ikke lagt ut mailadressen min i bloggen 🙂 Kjempesnill du er som vil dele oppskrift! Adressen min er: besa@m-j.no Ha en fiiin tirsdagskveld.

 5. å..smelt!
  skulle ønske gutten min ville bruke hals, men det vil han slettes ikke! niks, nei nei nei.

  sukk.
  og du, vi har nesten likt piano.
  som jeg vurderer å male..
  har tenkt på det i 3 år nå.

  håper du får sove!!! det er grusomt å få for lite søvn, rett og slett grufullt.
  sov godt! ❤

  • Mine ville heller ikke ha det, men så fant jeg ut at om jeg strikket en «buff» i den mykeste alpakka, kanskje da……..Jepp det gjorde susen…og det brukes daglig når det er vinter og kaldt!
   Male piano ja, nå er nok ikke jeg like maleentusiastisk som deg, men jeg har også lyst……..men det er så mye jobb….det får stå litt til……bruker du ditt forresten, piano?

 6. oooj, de så fine ut…….og gode ut…
  ehm, nei, vintergarderoben er ikke klar til guttene i alle fall, 2 halser er det de har, og jeg hadde sååå planer om både lue og halser, vel, ingen av delene er påbegynt, bortsett fra at garnet er innkjøpt……..så da er jeg så langt, men spørsmålet er nok om jeg i det hele tatt kommer noe lenger……

 7. Hei… :O)
  Flotte halser. Kunne godt tenkt meg oppskriften jeg også, perfekte julegaver til de små i familiene… :O)

  Ha en fin dag!

 8. Supert Kjersti! Denne oppskriften virker veldig overkommelig ut – noe man bare kan ha i hodet uten å måtte sitte og lese oppskrift hele tiden 🙂 Tusen takk for at du deler!

 9. martine engebakken

  hei hei:)
  Hvor mye ull bruker du til en hals? Regner vel med at det holder med ett nøste..men kjedelig å ikke ha nok i hus.
  Enkel tråd? Dobbeltråd vil kanskje bli litt «kvelende»?

  • Slik som jeg har strikket den er det mer enn nok med 1 nøste, det er nok såpass til overs at man kan strikke begge klaffene lange, hvis man ønsker det. Beklager at jeg ikke fikk det med i innlegget.Jeg har bruk enkel tråd. Dobbel tråd blir jo dobbelt så tykt….jo litt «kvelende» vil jeg tro det blir…og da vet jeg ikke om du må forandre litt maskeantall også. I «strikk til nøstebarn» boka bruker de nok noe tykkere garn. Lykke til!

 10. martine engebakken

  takk:) tenkte meg vel at det holdt med ett, de er jo ikke så store..men gud så kjipt å sitte med nestenferdig-prosjekt en kveld.
  Ellers,takk for oppskriften;D

 11. Denne var fin! Liker sånne halser med «klaff» foran og bak, de sitter best inni jakka. Kan godt tenke meg en selv – med tykkere garn og pinner kan jeg sikkert bruke samme oppskriften. Takk for at du deler!

  • Det tror jeg bestemt du kan, tror det er Falk jeg har strikket noen i til voksne, men det klør vist, og husker ikke pinnestr. Sorry for min dårlige hukommelse…..håper du får nyte godt av den da 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s